contact@zeilenwereldwijd.nl   |    +31 6 20553904

Zeilen in de Cycladen, dé Griekse eilanden!

Vanuit Athene – Kalamaki of Lavrion kunt u richting het Zuiden zeilen naar de Cycladen. Van deze twee opties raden we u Lavrion aan omdat de afstand naar de Cycladen korter is en de nieuwe Sparta luchthaven dichterbij ligt. Grieks kerkje
De Cycladen zijn wat de meeste mensen als voorstelling hebben van de ‘Griekse eilanden’ – kleine stippen van zonovergoten, windverwaaide, meestal kale stukken land die bewoond worden door gastvrije Grieken die in groepen witte huizen wonen met hun orthodoxen pittoreske blauw geverfde kerken.
Santorini is waarschijnlijk het meest uitgesproken beeld dat men herkent, maar het is zeer uniek.

Deze eilanden lenen zich voor de mensen die een beetje meer avontuur en een beetje verder willen varen. Het merendeel van de Cycladen eilanden liggen tussen de 15 en 25 mijl van elkaar.

Zeilen in De Cycladen, dé Griekse eilanden, zon overgoten eilanden met witte dorpen.


De groep van eilanden in de Egeïsche Zee ten zuidoosten van Athene. De Cycladen ontlenen hun naam aan het Griekse woord Kyklos wat cirkel betekent.
Doordat ze rondom het kleine onbewoonde eiland Delos liggen dat een van de belangrijkste westerse archeologische sites van de wereld is.
Volgens de legende was dit de geboorteplaats van de god van het licht Apollo en zijn tweelingzus Artemis. Vandaag is het eiland een open lucht museum dat fascinerend is zelfs voor mensen zonder de geringste belangstelling voor archeologie of mythologie.

Wind in de zomer
kaart van Cycladen De Meltemi heerst in deze regio, beginnend einde Mei, in het bijzonder in Juli en Augustus is deze wind berucht. De noorden wind die bijna alle dagen aanwakkert om 11 uur in de ochtend tot hij in de avond iets tot rust komt.
Dit is een krachtige wind, en hierdoor is de Cycladen géén goede zomer bestemming voor degenen die voor het eerst met zeilvakantie gaan.
In het voor- en najaar is dit een bijzonder gebied voor de ervaren zeilers die graag op ontdekking gaan.
Volgens Rod Heikell wordt de Meltemi iets zwakker meer richting het Zuiden.

Zeilen in Griekenland, Noord, Midden en Zuid
In feite bestaan de Cycladen uit drie uitgesproken gebieden: het Noorden, de Midden Cycladen en de Zuid Cycladen.Noord Cycladen zijn het eenvoudigst te bereiken via Athene – Lavrion of Siros.
Tot de Noordelijke Cycladen worden de volgende eilanden gerekend: Kea, Kithnos, Siros, Andros, Tinos, Delos, Mykonos en Yiaros.

Zeilen in de Midden Cycladen
De beste en enige basis om de Midden Cycladen te bezoeken is Paros. Diverse budgetvluchten brengen u naar Athene en de ferry’s gaan vanuit Piraeus. Vliegen is uiteraard sneller en met minder rompslomp maar wij waarderen de ferry trip.
De Midden Cycladen bestaan uit de volgende eilanden: Serifos, Sifnos, Andiparos, Paros, Naxos, Dhenoussa, Iraklia, Skhinoussa, Koufonisia, Amorgos en Levitha.

Zeilen in de Zuid Cycladen
uitzicht van Grieks eiland Om naar Paros te komen moet u echt kiezen tussen west of oost. Het goede nieuws is dat ondanks de stevig waaiende Meltemi u kunt rondzeilen zonder tegen de wind in te zeilen.
De eilanden die u kunt bezoeken zijn: Naxos, Sifnos, Serifos en Amorgos.
Paros is tevens de enige basis van waar u de Zuid Cycladen kunt aandoen. Een tocht langs Paros, Naxos, Ios, Sikonos, Folegandros, Milos, Sifnos en Paros biedt een zeer goede zeilvakantie. Het enige obstakel kan zijn van Milos tegen de wind in naar Sifnos.

De Zuid Cycladen bestaan uit de volgende eilanden die u kunt bezoeken: Milos, Kimolos, Folegandros, Sikonos, Ios, Thira en Anafi.

U kunt ook in de diverse gebieden meezeilen of deelnemen aan flottieljes, kijk daarvoor bij Flottielje Griekenland!

Boek nu uw zeilvakantie!